Friday, November 5, 2010

Resepi: Ayam Masak Lemak Cili Api

Bahan bahan

1/2 Ekor Ayam
2 Batang Serai
1 Sudu Kunyit (Serbuk atau hidup)
Garam secukup rasa
Santan pekat (1 biji kelapa)
1/2 biji Limau Nipis
Cili Api

Cara cara

Masukkan ayam yang telah dipotong ke dalam periuk.
Ketuk serai dan masukkan ke dalam periuk.
Masukkan santan. Jika terlalu pekat tambahkan sedikit air.
Tumbuk atau blender cili api. Tumbuk lagi sedap. Berapa banyak? Itu bergantung kepada tahap ketahanan kepedasan anda. Masukkan juga ke dalam periuk.
Perah limau nipis ke dalam periuk. Begitu juga kunyit itu tadi.

Panaskan periuk dan tunggu sehingga mendidih sebelum masukkan garam.

Siap!!! OPss...padamkan api dululah ye.. :)

No comments:

Post a Comment