Thursday, January 20, 2011

Resepi: Kari Ikan Nyok Nyok

Ini adalah antara ikan yang paling mantap jika dimasak kari... emmm.... aku menggunakan teori kalau nak sedap ganjilkan bilangan...

Tapi ingatlah resepi yg paling sedap datang dari keikhlasan..

Bahan bahan

1 ekor ikan Nyok Nyok
1 paket kari ikan cap nelayan (yg lain pun boleh,tapi kari ni mantap)
1 biji kelapa
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah (kecik)
1 bunga lawang (aku tak tau penjodoh bilangan dia apa... hihih)
5 biji bendi
Garam secukup rasa
Aji no moto tak payah!!

Cara cara

1) Hiris bawang putih dan bawang merah
2) Dapatkan santan daripada kelapa itu
3) Ikan nyok nyok tu potong kepada 3 bahagian... kalau besar buat 5 bahagian
4) kari ikan tu bancuh dengan sedikit air
5) Tumis bawang putih dan merah sehingga naik bau/ garing
6) Masukkan serbuk kari yg telah dibancuh tadi beserta bunga lawang dan tumis sampai likat.
7) Masukkan santan diikuti ikan dan bendi.
8) Masukkan garam secukup rasa.
9) Tunggu sampai masak dan selalu kacau jangan bagi santan terbuku.
10) Dah siap.

Nota: sedap makan dengan nasik!!

No comments:

Post a Comment