Bahan bahan
1 kilo ikan sardin (masa beli tu pilih yg kecik kecik..lebih manis..jgn pegi timpang sardin tin tu pulak)
3 kuntum bunga kantan
15 helai daun ketum... ops silap...daun kesom
7 keping asam keping (atau pun nama saintifik dia asam gelugor/q)
9 tangkai cili kering
3 ibu jari belacan
garam sesedap rasa
3 biji bawang besar
1 biji timun
3 akar daun salad ataupun seikat daun salom ataupun daun gajus ataupun kesemuanya sekali ataupun tak payah langsung
3 biji cili merah
1 paket laksa
Cara cara
1) rebus ikan sardin bersama 3 keping asam keping sehingga tertanggal daripada tulang... sebelum tu buang la taik dan basuh... mmm... teringat lak cerita makcik tu jual laksa sedap dan kuahnya agak gelap...rupanya ngan taik taik skali dia rebus dan buat kuah... ni la namanya tak jujur
2) pisahkan isi ikan daripada tulang... reserve isi daripada 3 ekor ikan tersebut
3) isi ikan yg selebihnya ...bubuh dalam blender ngan air rebusan...blenderlah apa lagi?
4) blend tulang ikan tu pulak dengan air rebusan... tapis setelah diblend...boleh blend 2 kali..dan tapis le lagi
5) bubuh hasil blender ke dalam periuk untuk masak kuah laksa
6) ramas isi ikan yg direservekan tadi dan masukkan juge ke dalam periuk
7) potong cili kering dan rebus sampai mendidih... tapis dan blend sampai halus
8) potong bunga kantan... ambil tang bunga atau sehingga pangkal bunga je... belah 4
9) masukkan "cili blended", belacan, asam keping (termasuk yg direbus bersama ikan tadi)
10) Masak kuah laksa itu sehingga naik bau... buh daun ketum.. ops silap lagi...daun kesom....masukkan garam sesedap rasa..biarkan seketika...tutup api.. kuah laksa dah siap!!
11) Potong/hiris/whatever bawang besar/ cili merah/ dan sayur sayuran untuk dimakan bersama laksa nanti
Err... ada yg tertinggal ke? hahaha... laksanya mana?
OK... seelok eloknya laksa yg dibeli paket paket tu direndam 1jam seelum direbus..dan rebuslah sampai lembut.. laksa ni pun ada mcm mcm...pilih la yg betul.. ada yg cam getah.. i dont like getah!!
Nota: ada orang suka makan kuah laksa dengan bihun goreng...suka ati korang la...dan kuah laksa tu kalau pekat sangat boleh tambah air sket...tapi jangan banyak..nanti cair tak mantap
No comments:
Post a Comment