Thursday, January 20, 2011

Resepi: My Soup

Apa kelas pakai sup bunjut??

Bahan Bahan

1/2 kilo daging (ataupun sekilo ataupun seekor..baghal...heheheh)
1 batang sadri
1 batang daun sup
1 batang daun bawang
1 bunga lawang (masih tak jumpa penjodoh bilangannya...takde jodoh bunga lawang ni gamakya)
5 kuntum bunga cengkih (hahaha... betul ke?)
1 sudu besar jintan putih (ditumbuk/ serbuk)...tak payah penuh sangat
3 ulas bawang putih
1/2 ibu jari halia
Garam secara selamat

Cara Cara

1) Rebus daging yg dah siap di potong/ basuh sehingga mendidih.. dalam periuk tau
2) hiris bawang putih, sadri & halia dan masukkan ke dalam periuk
3) masukkan juga jintan putih, bunga lawang dan bunga cengkih
4) Biar sehingga daging lembut/ empuk baru masukkan garam secara selamat (maksudnya secukup rasa le)
5) Tutup api dan terus masukkan daun sup dan daun bawang tu tadi...kalau nak masukkan sebatang sebatang pun suke hati korang le..
6) Siap!!!

Nota:
1) Kalau nak buh kentang, keret pun boleh..masukkan lepas mendidih bersama cara cara no. 2 tu
2) kalau nak tukar daging tu jadi ayam pun ok gak... ataupun mixed kan keduanya..it's your money man..
3) Makan dengan nasi, mi atau bihun best ni...kena plak ada bawang goreng..aku suka, ko suka?....tambah plak ada cili kicap tu (yg ni aku tak tau buat...hehehe)
4) jangan buh jintan putih tu banyak sangat....nanti rasa dia pelik..
5) kalau nak buh kayu manis (nama scientific dia cinnamon) pun boleh...but i don't like la...up 2u

No comments:

Post a Comment